Weerstations en tuinieren

Hoe kan een weerstation helpen bij het tuinieren?

Als het in het voorjaar warmer wordt, worden veel mensen naar buiten en naar hun tuinen getrokken. Tuinieren ontspant en maakt je blij als je het resultaat kunt zien: een kleine groene oase met prachtige bloeiende planten, een plek om uit te rusten en te ontspannen. Het weer speelt een belangrijke rol in tuinieren en de resultaten ervan. Aan het begin van het warme seizoen kan de nachtvorst invallen of in april kan het weer spontaan veranderen. Om uw tuin en uw planten te beschermen en niet te worden gestoord tijdens het tuinieren, is het de moeite waard om eens naar een weerstation te kijken. Weerstations in de tuin kunnen er niet alleen mooi uitzien, ze bieden ook belangrijke waarden om te beoordelen of water geven vandaag nog nodig is of dat het weer in de nabije toekomst zal veranderen.

Handige functies van een weerstation voor tuinieren

Met een weerstation in uw tuin kunt u zich optimaal voorbereiden op het komende weer. Het klassieke weerstation combineert de belangrijkste meteorologische meetinstrumenten, barometers, hygrometers en thermometers, die u informeren over de huidige weersomstandigheden.

De thermometer van het weerstation in de tuin meet de luchttemperatuur, terwijl de hygrometer de heersende vochtigheid weergeeft en de barometer de luchtdruk en zijn veranderingen. Alle drie de componenten van het weerstation geven je handige tips over hoe het weer de komende tijd zal veranderen, zodat je je tuin beter kunt plannen.

Bij een luchtdruk van 1020 hPa en meer kan rustig en droog weer worden verwacht, hoe hoger de luchtdruk, hoe stabieler het weer. Luchtdrukwaarden van 1000 hPa en lager worden daarentegen geassocieerd met zware bewolking en neerslag. Als de luchtdruk meer dan 1000 hPa daalt, kan sterke wind of storm worden verwacht.

Met een langzame en gestage stijging van de luchtdruk wordt verbetering van het weer verwacht, terwijl een langzame daling een verslechtering aangeeft. Snel klimmen bij onstabiel weer wordt meestal vervangen door een snelle val en betekent voortdurende inconsistentie met veranderende wolken, windstoten en buien. In de zomer kondigt een snelle daling van de luchtdruk bij warm weer onweersbuien aan. Met een weerstation kun je inschatten of het weer de komende dagen beter wordt of dat er door een weersverandering koelere, regenachtige dagen te verwachten zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld afzien van water geven, van plan zijn het gazon te maaien of ander werk uit te voeren. Zelfs als je het weerbericht elke dag in je app kunt bekijken, is een weerstation in je tuin de betrouwbaardere partner. Elke tuin heeft in principe zijn eigen klimaat, want sommige liggen hoger, andere in dalen of bij een meer of de zee. Met je eigen weerstation in de tuin bepaal je zelf hoe het weer zich de komende dagen gaat ontwikkelen. Op deze manier is het weerstation zeer nuttig voor uw tuinieren, omdat het dienovereenkomstig optimaal kan worden gepland en afspraken voor het planten of zaaien kunnen worden gemaakt.

Waar moet een weerstation worden geïnstalleerd om optimaal te helpen met tuinieren?

Om ervoor te zorgen dat uw weerstation betrouwbare waarden levert, moet het op een geschikte locatie worden bevestigd. Bij het ophangen met direct zonlicht warmt de thermometer op en geeft u veel te hoge meetwaarden. Hetzelfde geldt voor het meten van de luchtvochtigheid (temperatuurafhankelijke variabele). Monteer uw weerstation daarom in de tuin op een meer schaduwrijke plek, zoals op muren op het noorden. Ook ongeïsoleerde muren of bijzonder vochtige omgevingen kunnen de waarden van het weerstation in de tuin beïnvloeden.

Weerstations als ideale hulp bij tuinieren

Voor tuinliefhebbers die graag voor hun groene oase zorgen, zijn weerstations in de tuin handige hulpmiddelen om het werk optimaal te plannen. Weerstations geven betrouwbare informatie over de vraag of het weer de komende dagen gaat veranderen of dat het bijvoorbeeld gaat regenen. Met de waarden van het weerstation in de zomer heb je bijvoorbeeld de kans om je gazon te maaien voordat het begint te regenen, waarna het weer wordt besproeid. Het is ook mogelijk om het zaaien van nieuwe planten door weerstations uit te stellen als het weer verandert en de zaden door wind kunnen worden weggeblazen. Op deze en vele andere manieren zijn weerstations de ideale helpers voor tuinieren.