Hygrometer: echt haar of synthetisch haar?

"Welke hygrometers zijn het meest nauwkeurig, echt haar of synthetisch?"

De meetnauwkeurigheid van de hygrometer hangt minder af van het gebruik van menselijk haar of industrieel vervaardigd haar. Hoe goed de vochtafhankelijke lengteverandering van het haar wordt overgebracht naar de aanwijzeras. Menselijk haar is daarom niet noodzakelijkerwijs nauwkeuriger of minder precies dan synthetisch haar.

De beslissing tussen echt haar en synthetisch haar is voornamelijk gebaseerd op het gebruik van de hygrometer:

Hygrometers voor mensenhaar reageren snel op veranderingen in vocht en kunnen ook worden gebruikt bij lage temperaturen (toepassingsbereik -35 ... + 65 ° C). Het zijn de enige mechanische hygrometers die nog steeds verstandig kunnen worden gebruikt bij temperaturen onder 0 ° C. Alle andere hygrometers reageren hier veel te traag. De weergavestabiliteit van de hygrometer voor mensenhaar wordt echter alleen behouden als het haar regelmatig wordt geregenereerd bij hoge vochtigheid. Bij gebruik buitenshuis wordt de hygrometer bijna dagelijks geregenereerd door het hoge nachtvocht. In dit geval is er geen onderhoud nodig. Bij gebruik in een binnenklimaat is er meestal geen hoge luchtvochtigheid, dus de hygrometer moet minstens elke 3 weken worden blootgesteld aan hoge luchtvochtigheid. De ‘wet pack’ methode is bekend: de hygrometer wordt minimaal 30 minuten in een vochtige, warme doek geplaatst. Ook tijdens het douchen neem je de hygrometer gewoon mee naar de badkamer. Of zet hem buiten 's nachts beschermd tegen het weer.

Omdat de onderhoudsinspanning vrij hoog is, raden we aan om een ​​hygrometer met synthetisch haar te gebruiken voor gebruik in het binnenklimaat. Deze kan ook worden gebruikt bij hogere temperaturen (toepassingsbereik 0 ... + 70 ° C, met geschikte voorbehandeling ook tot +120 ° C, bijvoorbeeld in de sauna). De kunststof hygrometer is onderhoudsvrij, regelmatig bevochtigen is niet nodig. We raden u echter aan dit minstens een of twee keer per jaar te doen.

Gevolgtrekking:
De hygrometer voor echt haar is de juiste hygrometer voor buiten en bij regelmatig hoge luchtvochtigheid. Gebruik binnenshuis bij voorkeur hygrometers met synthetisch haar.