De hygrometer, een belangrijk element in het terrarium

Waarom is een hygrometer in het terrarium nodig?

Reptielen zijn warme dieren, dat wil zeggen dat hun lichaamstemperatuur de omgevingstemperatuur benadert. Daarom zijn ze vaak gevoelig voor ongebruikelijke klimatologische omstandigheden. Afhankelijk van het type reptiel is een bepaalde vochtigheid en temperatuur in het terrarium nodig, omdat velen het via hun huid of longen opnemen. Als de lucht in het terrarium te droog is, kan dit levensbedreigende ziekten veroorzaken, zoals longontsteking. Daarom moet in het terrarium een ​​hygrometer worden geïnstalleerd, omdat deze de heersende vochtigheid binnenin weergeeft. Op deze manier kunt u op elk moment het klimaatevenwicht voor uw dier handhaven, wat van cruciaal belang is voor zijn gezondheid.

De vereiste luchtvochtigheid is afhankelijk van het type reptiel en het terrarium. In het aquaterrarium overheerst bijvoorbeeld het watergehalte en is daarom bijzonder geschikt voor amfibieën, reptielen die de voorkeur geven aan water of kikkers en schildpadden. Hierdoor is de luchtvochtigheid in dit terrarium hoger. Het bosterrarium, dat een voorkeurshabitat is voor hagedissen, vogelspinnen of insecten, moet ook een hogere luchtvochtigheid hebben. Het wordt erg nat en soms mistig in het regenwoud of het tropische terrarium, waar ook vogelspinnen, hagedissen, kikkeramfibieën of slangen zitten. In het geval van een droog, woestijn- of steenterrarium moet de vochtigheid binnenin dienovereenkomstig lager worden gehouden om hagedissen, vogelspinnen of schorpioenen op een soortspecifieke manier te houden.

Kies voor uw terrarium een ​​hoogwaardige hygrometer die precies de heersende luchtvochtigheid van gevoelige dieren weergeeft. Om de juiste temperatuur in het terrarium te garanderen is ook een thermometer nodig, omdat dit bijna net zo belangrijk is voor de gezondheid van uw reptielen. Een thermo-hygrometer toont u betrouwbaar beide waarden in één apparaat.

Welke hygrometer moet op welke plaats in het terrarium worden bevestigd?

Bij hygrometers of thermo-hygrometers heeft u de keuze tussen de digitale en analoge versies. Digitale hygrometers hebben meestal een afstandssensor, die met een zuignap aan het terrarium is bevestigd. De hygrometer zelf blijft buiten het terrarium en ontvangt de bijbehorende waarden.

Analoge hygrometers daarentegen moeten rechtstreeks aan de binnenkant van het terrarium worden bevestigd met plakstrips aan de achterkant. Het voordeel van analoge hygrometers in een terrarium is dat ze meestal nauwkeuriger meetwaarden opleveren. Door de grote cijfers lees je de waarden ook moeiteloos af.

Als u een hygrometer in het terrarium installeert, moet u ervoor zorgen dat deze niet te dicht bij het waterbassin of de watervallen en ook niet bij de grond staat. De vochtigheid die op de hygrometer wordt weergegeven, zou te hoog zijn in het invloedsgebied van het water, net alsof je reptielen hebt die een vochtige vloer nodig hebben. Daarom moet de hygrometer precies in het terrarium worden geïnstalleerd waar de invloeden op het meetinstrument het minst zijn, d.w.z. niet in de buurt van water- of warmtelampen. Zo voorkomt u vervalste waarden en brengt u daardoor het welzijn van uw reptielen niet in gevaar.